Blir vekket av barna på lekeplassen

Det er mye som minner ham om barndommen på Lund, og hun sammenligner Justneshalvøya med Bakkebygrenda. De nyter livet i Moltestien, og det gnistrer i øynene når de tenker på framtida.

 Paret traff hverandre i Oslo i studietida. Vegard Kalstad fra Lund i Kristiansand og Andrea H. Kalstad fra Lørenskog. Han studerte økonomi og hun fysioterapi. De satt kursen sørover og flyttet inn i Moltestien for ett og et halvt år siden.

– Det var et vennepar fra byen som fortalte oss om Justneshalvøya mens vi bodde i Oslo. Det virket umiddelbart spennende. Vi undersøkte litt og hadde noen turer ut for å se. Vi så og hørte at mange trivdes veldig godt og kjøpte ganske snart vårt aller første hjem. Flere av vennene våre har flyttet hit nå. Det er mange fra Lund som har flyttet hit, sier Vegard.

Vegard spiller håndball for KIF. Den sterke bakspilleren har funnet stier hvor han kan legge ut på treningsøktene sine. Han løper noen ganger Trollstien og rundt øya, eller inn til Gill og de lengre løypene som starter derfra.

– Vi må stabilisere oss i 1. divisjon nå. KIF er en klubb med gode tradisjoner. Vi trenger et topplag på Sørlandet i håndball, sier han innbitt.  IMG_2645

De har Bostonterrieren Otto, og setter veldig pris på skogen, sjøen og de gode friluftsmulighetene.  Andrea nyter også de fantastiske treningsmulighetene på øya, men kveldsturene med hunden går ofte over Drømmestien sammen med Vegard. Her nyter de utsikten, kveldssola og hverandre.

– Jeg trodde helt ærlig jeg aldri kunne bo på noe annet sted enn Lund, men her får jeg noe av den samme følelsen som da jeg vokste opp. Her er det ikke bare turløyper og badeplasser, men om sommeren blir jeg  vekket av at barna leker og koser seg på lekeplassen, sier han.

Andrea har flyttet til en helt ny landsdel og merker nå at hun trives mer og mer. Hun hadde turnusen i fysioterpiutdanningen på Evje, og er nå på jakt etter jobb som fysioterapeut.

– Det har vært fantastisk, men utfordrende å flytte til Sørlandet. Både jeg og Vegard merker kulturforskjellene. Nå trives jeg bedre og bedre, og jeg har blitt kjent med mange spennende mennesker her og bedre kjent med meg selv. Det er søtt når barna ringer på og spør om de kan leke med hunden, smiler hun.

De bor høyt og luftig og er kjempefornøyd med huset de har flyttet inn i. Kjøkkenet og stua ligger åpent og lyst med utsikt ut mot Topdalsfjorden, og på verandaen kan de våkne til morgensola og myse til den vakre kveldssola.  Allikevel er det livet i gatene og menneskene på øya som er det viktigste for dem. På kort tid har de funnet barndommens nabolag. Det minner om Lund eller kanskje Bakkebygrenda, men heter Moltestien på Justneshalvøya.

Fra Fiolveien til Marikåpeveien

Høstsola farger Fiolveien på Justneshalvøya, og på verandaen i nummer 34 er det full aktivitet. Anneli Amodei speider over til det nye huset i Marikåpeveien 37,  og snart tar hun med barna og hunden Jippi på den daglige turen.          

DSC_0089

– Sørlendinger vil hjemover etterhvert. Det ender ofte sånn, smiler hun.Anneli er opprinnelig fra Mo i Rana, men flyttet sørover for 10 år siden da hun traff Rikard Amodei fra Lillesand.                                                                        

Hun har selv vokst opp i et boligfelt i nord, og selv om hun innimellom kan savne fjellene og den ville naturen har hun funnet seg veldig godt til rette. Familien på fire bodde inntil 1. juli på Kokleheia, men begge ønsket at barna skulle begynne på Fagerholt skole når huset i Marikåpeveien står ferdig til jul. Linus og Lukas er 7 og 11 år. Denne ettermiddagen teller vi fem gutter på verandaen.

– Vi kjenner flere som bodde her før vi flyttet hit. Vi hadde hørt om masse barn og det gode livet i Barnas bydel. De vi kjenner snakket så godt om Justneshalvøya at vi nesten ikke trodde det var sant, men det stemte alt sammen. Vi er så fornøyd. Det er så bra å bo her! Folk er positivt nysgjerrige på hverandre, og når barna er på samme alder,  så er veldig mange av oss voksne det også.

Anneli jobber i barnevernet og driver i tillegg med coaching. Ektemannen, Rikard,  jobber i filmbransjen.  Hun har blitt kjent med mange nye mennesker allerede.

– Du vet vi nordlendinger ønsker å ha kontakt med mange mennesker på en gang, og her er det bare å lukke opp døra så får du et smil eller en god prat med en nabo.

Jippi logrer på verandaen og er klar for tur på øya. Den har også blitt godt kjent på Justneshalvøya i løpet av sommeren og høsten

– Vi er på tur hver dag. I år var vi hjemme i ferien fordi vi ville bli kjent her vi bor. Det er to fine strender her og trollene på Trollstien har alle blitt godt kjent med. Lekeplassene blir samlingspunkt, og det er fint å gå på tur her eller til Gillsvann mens barna spiller basket, fotball eller leker.

De setter kursen mot Marikåpeveien på en lang rekke, og guttene løper i forveien med Jippi i hælene.

​- Vi ser sjøen også. Det er åpent og friskt her, og det vet jeg at Rikard setter ekstra stor pris på. Han er fra Lillesand og trengte nok dette. Huset blir romslig. Ja, såpass romslig at vi har snakket om at det er plass til et barn som trenger fosterforeldre,  sier hun.

I kveld møter hun kanskje et par andre kvinner som hun går tur med, og når skolehverdagen kommer så vet barna hvor de møtes før de legger ut på den trygge skoleveien.

– Det er faktisk rom for alle her ute. Vi stortrives allerede, og  vi er heldige som har fått muligheten til dette, avslutter hun.

 

 Et godt sted å bo for familien

Han har luft under vingene med Topdalsfjorden mot øst og Gillsvannet mot vest. Kenneth serverer kaffe, og vi ser utover Justneshalvøya fra kjøkkenet. Torridølen nyter utsikten, venner og familielivet i firemannsboligen i Kornblomstveien.DSC_0430

– Det har skjedd mye her ute etter at vi flyttet hit, og aktivitetene blir flere for hvert år som går, sier han.

Kenneth vokste opp i Torridal. Han studerte forskjellige fag og jobber nå som lærer på Torridal skole. Kenneth er veldig glad i fotball og er kjent som en lur og målfarlig spiss på Torridals A-lag i 4. Divisjon. Han er full av lovord om mulighetene som store og små har i Barnas bydel.

– På den nærmeste lekeplassen rett her nede er det lekeapparater for de minste, sandvolleyball, fotballbane og basket. Det er helt genialt. I tillegg til alle lekeplassene har vi Trollstien og badeplasser. Det er barn overalt her, så de har alltid noen å leke med, sier han. Elias på syv har nå fotballtreningene med Gimletroll her på øya og de spiller innebandy i Havlimyrhallen i regi av Just.

Kenneth studerte noen år i Oslo før han traff  Ingrid Margrethe,  og etterhvert flyttet paret til firemannsboligen på Justneshalvøya. Paret har Elias på syv år og Julie Margrethe på fem og et barn til er på vei.

– Flere av vennene våre fra før har flyttet ut hit. Vi er mye sammen med dem. I tillegg får vi god kontakt med flere familier som bor her. Familieaktivitetene er mange, og i Havlimyrhallen er det gudstjeneste tre søndager i måneden. En kjempefin mulighet for de som ønsker et menighetsfellesskap.

Mens Kenneth serverer kaffe i stua, ser resten av familien på ”Charlie og sjokoladefabrikken” i andre etasje. Vi går en liten trapp opp, gjennom ettermiddagens provisoriske kinosal og ut på terrassen. Kenneth viser den panoramalignende utsikten.   Det er luftig og bynært i Kornblomstveien. Han legger albuene på rekkverket og avslutter:

– Her er det sjø, det er kort vei til byen og lekeplasser finner du overalt.

 

Trikk-på-lekeplass-Byliv-på-Justneshalvøya Steffensviga-på-Justneshalvøya Sklie-på-lekeplass-Afrika-på-Justneshalvøya Sandvolleyballbane-på-Justneshalvøya Ufo-lekeplass-på-Justneshalvøya Trollfot-på-Justneshalvøya